Hyvää Euroopan omaishoitajien päivää!

Hyvää Euroopan omaishoitajien päivää!

Vuonna 2020, ensimmäisenä Euroopan omaishoitajien päivänä, tuodaan esiin omaishoidon merkitystä ja omaishoitajien tarvitsemaa tukea. Päivän teemana on ”Olemme omaishoitajia. Meillä on merkitystä. Tarvitsemme tukea.”.

Isoäitini entisenä omaishoitajana, voin yhtyä tuohon teemaan ja asian tärkeyteen. Omaishoitajana voi toimia eri tavoilla mm. oman lapsen, puolison tai ikäihmisen omaishoitajana. Monesti oman puolison omaishoitajana toimivatkin ikäihmiset.

Valitettavasti monet omaishoitajat kohtaavat ongelmia arjessaan vaativan työmäärän, vapaapäivien toteutumisen ja työn raskauden kanssa. Vertaistuki on tässä äärimmäisen tärkeää, mutta myös yhteiskunnan rakenteita on uudistettava. Kuntien tulisi tarkastella ja kehittää omaishoitojärjestelmää palautteiden kautta. Onko mahdollista pitää vapaita poikkeustilan aikana? Onko tuen määrä riittävä? Miten jaksamisesta huolehditaan?

Kun oma läheinen kaipaa apua, on vaikea katsoa omia työaikoja, tauotuksia tai vuosilomia. Omaishoitajana toimiminen ei ole vain työtehtävä, vaan se on osa omaishoitajan elämää. Tänä päivänä on tärkeä muistaa näitä arjen sankareita, mutta heitä ei saa unohtaa muinakaan päivinä.

Teemapäivä järjestetään jatkossa vuosittain 6. lokakuuta.