Jokaisella koululaisella on oikeus koulurauhaan. – STOP KOULUVÄKIVALLALLE

Kouluympäristön tulisi olla inspiroiva paikka kasvaa ja oppia nuorelle. Opetuksen taso Suomessa on maailman parhaimmistoa. Muuttuvan maailman mukana myös opetusmetodit ovat ottaneet digiloikan. Yksi asia, jota ei vieläkään ole saatu ratkaistua, on koulukiusaaminen.

Koulukiusaaminen on kaikki se, mikä tahallisesti vahingoittaa toisen oppimista ja viihtyvyyttä koulussa, oli se sitten omaisuuden heittelyä ja piilottamista, tönimistä, nimittelyä, uhkaamista tai väkivaltaa. Kaikkea ei voi laittaa kiusaamisen piikkiin, vaan kyseessä on rikos, joka voi jatkua myös kouluajan päätyttyä vapaa-ajallakin tai nettikiusaamisen muodossa.

Kiusaaminen voi vaikuttaa kiusatun tulevaisuuteen aiheuttaen oppisen vaikeuksia ja pelkoa tulla kouluun tai mennä harrastukseen.

Koulukiusaamiseen tulee puuttua saman tien. Jokainen kiusaamistapaus on liikaa. Uhrin kokemuksia ei saisi vähätellä puhumalla kiusaamisesta “leikkinä” tai jättämällä huomioimatta, kun nuori kertoo joutuneeksi kiusatuksi koulussa. Toimitavat eroavat kouluissa paljon. Kiusatun auttamisen lisäksi myös kiusaajan juurisyitä tulisi tutkia ja mahdollisesti tuoda avuksi moniammatillista osaamista esimerkiksi sosiaalitoimen ja lastensuojelun yhteistyönä. Monesti ratkaisuna ehdotetaan luokan tai koulun vaihtamista vain kiusatulle.

Sosiaalisessa mediassa levinnyt julkaisu Vantaan Kytöpuiston koulun väkivaltatapauksesta on rajua luettavaa, jossa 11-vuotias koululainen oli hakattu tajuttomaksi välitunnilla, jota valvoi Facebook-julkaisun mukaan kahdeksan välituntivalvojaa. Kaupunki on ottanut asian selvityksen alle ja rikosilmoitus on tehty. Kiusaaminen ei saa jatkua.

Koulukiusaaminen on henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Kouluväkivallalle tulee olla nollatoleranssi. Yhdenkään lapsen tai nuoren ei tulisi joutua kouluväkivallan uhriksi.

Gurmann Saini